Smrkové výhonky jsou jedním z největších přírodních bohatství jarních dnů. Tyto malé, světle zelené, jemné chomáčky měkkých jehliček jsou krásnou ozdobou smrků. Jsou ale jen hezké nebo v sobě ukrývají více tajemství?
V průběhu historie se smrkové výhonky používaly na mnohé neduhy a nešlo pouze o jejich konzumaci. Při dobytčím moru se například používaly celé smrkové větvičky a nemocnému dobytku se dávalo inhalovat jejich vůni. My si teď ale krátce povíme o tom nedůležitějším pro nás. Smrkové výhonky obsahují velké množství vitaminu C, minerálů a také třísloviny a silice. Díky těmto látkám mají celou řadu pozitivních účinků na lidský organismus.
Smrkové výhonky díky vysokému obsahu prospěšných látek posilují imunitu a mají protizánětlivé a antibakteriální účinky. Skvěle napomáhají rozpouštět hlen, uvolňují dýchací cesty a usnadňují vykašlávání. Také tzv. pročišťují krev. Kromě vnitřního užití ve formě sirupů a čajů, lze smrkové výhonky/jehličí používat i zevně. Například, jako koupel nebo obklady, lze smrkové jehličí použít proti revmatickým a nervovým potížím. V lidové medicíně se také používal destilát ze smrkového jehličí, který měl působit proti revmatickým obtížím a bolestem svalů.
Věděli jste?
Čerstvé smrkové výhonky lze konzumovat i bez dalších úprav přímo ze smrku. Mají příjemnou nakyslou chuť.